45ZOBRAZENÍ

Ocitneme-li se v roli hostitele svého významného obchodního partera, je třeba se tohoto úkolu zhostit s náležitou elegancí a pečlivostí, při kterém bychom měli dodržovat pravidla společenské etikety. Pracovní oběd nebo večeře je formou společenského setkání v obchodním světě. Přičemž večeře se považuje za více významnou, časově volnější záležitost.

Jeho hlavním účelem je zjištění názorů a postojů druhé strany, zlepšení obchodních vztahů, samotné obchodní jednání však není předmětem pracovního oběda či večeře.

Zásady, na které bychom neměli zapomínat:
Při těchto typech obchodních setkání platí: Kdo zve, ten platí, navrhuje místo setkání, odpovídá za úroveň poskytnutých služeb, navrhuje zasedací pořádek a jako první usedá ke stolu.

Jak naplánovat oficiální nebo pracovní oběd, večeři? 
Pro případ, kdy jako hostitel plánujete pracovní oběd, večeři stačí ústní nebo telefonické pozvání hostů. U oficiálních akcí však tato forma pozvánky nestačí a je třeba ji učinit písemně.

Pracovní oběd začíná v době mezi 12. - 13. hodinou
Oficiální pracovní oběd zpravidla až ve 14 hodin
Pracovní večeře začínají od 19 – 20.30 hodin
Oficiální večeře dokonce až ve 22. hodin.
Většinou u oficiálních pracovních setkáních podobného typu uveďte na pozvánku čtvrt hodinový limit, který je určený k seznámení hostů před samotnou večeří, obědem. Hlavní host přichází jako poslední, netřeba připomínat, že vy jako hostitel musíte být na místě určeném jako první.

Pozvánka:
Na pozvánku se uvádí informace, které by pozvaným hostům měli prozradit vše podstatné, včetně vhodného oblečení, délky a typu akce, formy pohoštění. Z pozvánky musí být zřejmé kdo, koho, kam, na kolik hodin a proč zve.
Pokud se ocitnete v roli hosta a nejste si jisti, co si obléci, zavolejte hostiteli akce a zeptejte se na vhodné oblečení. Na pozvánce najdete také informace, zda pozvánka platí i pro našeho partnera, často se uvádí: Pozvánka platí pro dvě osoby. Pokud jste na oběd či večeři pozváni jako hosté, nezapomeňte si vzít pozvánku s sebou. Pozvánka je nepřenosná na jinou osobu.
Pokud na pozvánce dress code není, musíte si uvědomit, kdy se akce koná, jak formálně je pojata a kde se pořádá.

Na pozvánce se můžete setkat s těmito zkratkami:
R.S.V.P. - répondez s´il vous plait - Pro zjednodušení komunikace se obvykle v levém dolním rohu pozvánky uvádí pod zkratkou R.S.V.P. (repondez s'ill vous plait) adresa nebo telefonní číslo, na které zvaná osoba do 24 hodin po obdržení pozvánky oznámí svou účast případně omluvu.

R.L.O. - račte laskavě odpovědět - R.L.O. má naprosto totožné sdělení jako R.S.V.P.

P.M. pour mémoir, P. R. -  Etiketa Ladislava Špačka přesně popisuje, co znamená tato zratka: Pozvánka s poznámkou p.m. - pour memoir - na připomenutí. Tu první, kterou dostanete tři, čtyři týdny předem, potvrdíte a pak týden před akcí dostanete pozvánku jenom s p.m. - " nezapomeň.“

S.t.- s.t. - sine tempore - U časových údajů se může objevit zkratka s.t. - sine tempore zmanená, že prosíme o laskavou dochvilnost

Zkratka c.t. - cum tempore znamená příchod nejvýše o 15 minut později. Neužívají se běžně. Přijít přesně znamená nezdržovat ostatní se začátkem jídla ani nerušit v jeho průběhu.

Oblečení se volí vhodné k prostředí, do kterého je oběd situován
Jde-li o luxusnější restauraci – pak během dne světlý oblek s kravatou. Košile může být vzorovaná. Žena si bere světlé šaty nebo kostýmek, lodičky a vždy punčochy. Pro společenské akci je většinou na pozvánce uveden tzv. dress code – tedy jak se obléci, abychom nevybočovali z požadavku. Je třeba dbát na to, že jestliže je na pozvánce uveden černý oblek pro muže, nesmí dotyčného napadnout, že půjde ve smokingu. Jakékoli vybočení z normy je v takovém případě chyba.

Black tie – smoking -  znamená, že si muž má vzít smoking a černého motýlka – žena jak krátké šaty, tak velkou večerní.

Informal nebo casual znamená neformální oděv. Informal – společenský oblek, dámské oblečení se přizpůsobuje pánskému.

Dark suit je tmavý oblek – pro ženu jsou přiměřené krátké šaty (mimo plesu).

Formal dress společenský oděv, dáma může mít krátké šaty nebo kostým.

Unofficial nebo lounge suit – na méně formální akce. Muž si oblékne vycházkový oblek, nejlépe šedý – žena kostým nebo koktejlové šaty.

Zasedací pořádek
Určuje hostitel a to platí vždy. Pokud jde o větší společnost, předem připravíme zasedací pořádek hostů. V případě, že pracovního jednání se účastní tlumočník, posadíme ho mezi osoby, kterým tlumočí.

Ke stolu přicházejí nejdříve ženy, pak v návaznosti i muži, nakonec hostitel. Ke stolu se zasedá, až se všichni pozvaní hosté shromáždí. Jako první usedne hostitel s hlavním hostem. U méně významných slavnostních příležitostí vyzve hostitelka ke stolu přítomné dámy, hostitel pány, pánové usedají poté, když usedne hostitelka a všechny dámy.

Pracovní oběd trvá obvykle jednu a půl hodiny až dvě, podávají se lehká jídla v tomto pořadí:
studený předkrm
polévka
teplý předkrm
maso s přílohou
moučník
káva

Počet nápojů – kromě kávy – by neměl být víc než čtyři. Proto je vhodné volit jeden druh nápoje ke dvěma chodům.

Kam s ubrouskem?
Pravidla stolování, která platí pro hosty i hostitele. V lepších restauracích na prostřeném stole nechybí plátěný ubrousek, ten si prostřete na kolena, nikdy jej nepoužívejte jako bryndák. Během konzumace jídla, dříve, než se napijete, byste si měli ústa utřít do ubrousku, samozřejmostí je, otřít si ústa jakmile dojíme. Ubrousek nikdy nevkládejte do talíře, ale položte ho na stůl vedle talíře. Papírový ubrousek nikdy nepokládejte na kolena, po použití jej lehce zmačkejte a položte do talíře.

Aperitiv a nabídka jídla
Významnější oběd či večeři můžeme začít aperitivem.
Prvotní nápojová nabídka začíná dříve, než si hosté začnou vybírat z jídelního lístku. 
Aperitiv se podává především z důvodu povzbuzení chuti k jídlu, a
tomuto účelu stačí jedna sklenička. Aperitiv se nalévá do sklenek různých tvarů na nožce i bez ní, ale vždy o obsahu 2 - 5 cl. 
Nesmíme zapomínat, že aperitivem se nepřiťukává, vínem nebo sektem ano, sklenici držíme za stopku. 
Z nabídky je nám k dispozici nejčastěji Martini, Cinzano, Campari, Becherovka, suchý set, sherry, nebo čerstvá ovocná šťáva pro abstinenty.

Jako hostitel můžete při výběru jídla doporučit nějakou z místních specialit. Taktně můžete poznamenat, co si budete objednávat vy, čímž naznačujete cenovou hladinu, ve které by se při výběru jídla měli hosté pohybovat. Za nevhodné se považuje výběr nejlevnějšího jídla z nabídky restaurace. Jakmile si všichni hosté vybrali, můžete objednávku u personálu učinit vy sami. Pokud jde o početnější společnost, objednává si každý sám, hostitel si objednává jako poslední.

Příbory
Chody, které následují po sobě a vhodné použití příboru se v podstatě řídí jednoduchou pomůckou: příbor, který je dále od talíře je "nástroj", který máme právě pro přinesený chod použít. Nůž se drží vždy v pravé ruce, vidlička v levé, výjimkou je, pokud se konzumuje pokrm, ke kterému potřebujeme pouze vidličku, držíme ji v pravé ruce.

V případě, že během jídla odkládáme příbor, jeho správné uložení:

Po jídle:

V průběhu jídla dáváme přednost nealkoholickým nápojům nebo pivu nebo vínu.
Pivo se v lepších společnostech servíruje do skleniček na stopce. Domáhat se půllitrové sklenice, je více než nevhodné. Ochutnávka vína slouží ke zjištění kvality. Netestujeme tím správnost svého výběru. Odmítnout ochutnávku není žádné faux pas.
Stojí-li na stole lahev vína, dolévá vždy personál. Dříve platilo, že se dolévá jen do prázné sklenice, dnešní etiketa dovoluje dolévat i poloprázdnou sklenku.

Víno volíme nejen podle chuti, ale i v souladu s vybraným pokrmem
Pivo – masa tučná, pikantní, se zelím, guláše, pivní sýry
Vína růžová – krocan
Červená vína – maso hovězí, skopové, tučné, zvěřina, pokrmy smažené, aromatické a plísňové sýry
Bílá vína – ryby, drůbež, masa libová, maso telecí, mořské plody
Aromatičtější vína se hodí ke zvěřině
Šumivá vína – zmrzlina, ovoce, sladké chody
Dezertní vína, ledová, slámová nebo jiná sladká vína se hodí spíše k moučníkům - sladké chody

Zrekapitulování obchodní pracovní schůzky
nastává v okamžiku, kdy přijde na řadu moučník, dezert a káva. Pamatujte však na to, že obchodní oběd nenahrazuje obchodní jednání, na kterém se řeší sporné a finanční otázky.

Chvíli po kávě lze nabídnout ještě „long drink“ - whisky nebo gin se sodou. Jako digestiv ke kávě se podává brandy, koňak, armagnac a sladší likéry.

Whisky nebo gin se podávají jako taktní upozorní, že akce definitivně končí. V žádném případě nejde o pobídku, že teprve ted nastal čas „pořádně to rozšoupnout“. S odchodem hosta je povinností všech přítomných povstat, poděkovat mu za společnost a rozloučit se s ním.

Faux pas
Nechodíme nikdy tam, kam nejsme pozváni.
Je nepřijatelné opozdit se
Je nezdvořilé během pronášení přípitku jíst, bavit se nebo pít
Drží-li někdo z hostů dietu, neměl by tím otravovat ostatní hosty a hostitele
Je vrcholně neslušné odcházet dříve, než ostatní hosté.