287ZOBRAZENÍ

V jednoduchosti je krása. Přesně tímto pořekadlem se řídí i řecké kulinářské umění, které je jakousi směsicí asijské, arabské a evropské kuchyně. Řecká kuchyně je velmi rozmanitá a na své si přijdou jak milovníci masa, tak i vegetariáni. Pokrmy se připravují z čerstvých surovin, základ tvoří zelenina, bylinky, řecký olivový olej a samozřejmě telecí, kuřecí a vepřové maso

…řecká kuchyně má dlouholetou tradici…
Počátky řecké kuchyně se datují od 5.stol. před Kristem. Již tehdy si Řekové pochutnávali na pavím masu, koláčcích z medu a téměř všechny delikatesy zapíjeli vínem. U hodování poslouchali uchu lahodící hudbu a oddávali se nekonečně dlouhému a oblíbenému filozofování.

…charakteristika řecké kuchyně…
Řecká kuchyně patří mezi jednu z nejzdravějších, díky hojně používané čerstvé zelenině, velmi kvalitnímu olivovému oleji, velkému množství ryb a mořských plodů, ovčímu sýru a libovému masu (nejvíce je rozšířeno jehněčí, ale také kozí a telecí). Řekům není cizí ani čočka a fazole, z koření bazalka či oregano, dále pak fíky a mandle. Chcete-li ochutnat opravdové řecké jídlo, vyhledejte restaurace, kam chodí opravdoví Řekové . Zdaleka se vyhněte přeplněným přístavním restauracím s „úžasným“ výhledem na koráby a vydejte se do postranních uliček. Zde objevíte napolo ukryté a voňavé taverny. Jídelní lístek vám bude dozajista předložen i v anglickém jazyce, takže nemusíte mít obavy, že nepoznáte, co si objednáváte (což se vám může velmi lehce stát např. ve Francii, kde nabídka v angličtině není zas až tak běžná). Taverny mají ještě jednu výhodu. Majitelé vás nejdříve uvedou do samotné kuchyně, kde máte možnost nahlédnout pod pokličky a teprve poté, omámeni neodolatelnými vůněmi, si objednáte.

…ingredience, které v Řecku chutnají jinak než kdekoli jinde …

Olivový olej – je přidáván téměř do všech pokrmů a má velmi příznivé účinky na lidské zdraví. (Jeden z nejkvalitnějších na světě – Sitia (řecky Σητεια) – je stáčen v rodinných stáčírnách. Tento, ale i jiné vzácné olivové oleje, se používají i v kosmetickém průmyslu a samotné Řekyně si jím potírají celé tělo…pro zdraví i pro krásu)
Olivy, řecká rajčata, hlávkový salát, mrkev, cibule, česnek i petržel – mají velmi „řeckou“ příchuť
Meruňky, hroznové víno, broskve, třešně, melouny atd. jsou vždy čerstvé a šťavnaté…
Tučný řecký jogurt – který je používán i při přípravě tzatziky, vás doslova ohromí

…tradiční jídla, místní speciality…

Musaka (Moussaka) – tradiční řecké jídlo složené z mletého masa, baklažánů a brambor. Zapéká se a poté zalívá hustou bešamelovou omáčkou s muškátovým oříškem
Souvlaki – (název odvozen od jehly – souvla) jde o špíz z jehněčího nebo vepřového masa
Skordalia – bramborové pyré s „česnekovým olejem“
Keftedakia – karbanátky z hovězího masa
Pilaf – rýžový nákyp se zeleninou (masem)
Gyros – jehněčí, vepřové nebo kuřecí maso, které se napichuje na velký bodec a postupně se opéká a odřezává. Podává se buď s hranolkami nebo se jím plní chlebové placky, do kterých se taktéž přidávají kousky brambor a tzaziky
Tzaziky – směs z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku (kopru a máty)
Choriatiky – u nás salát známý pod názvem „řecký“, ze směsi okurek, paprik, cibule, oliv, rajčat se zálivkou z olivového oleje, vinného octa a posypaný fetou
Feta – ovčí sýr
Restované papriky
Révové listy plněné rýží
Dary moře – převládají grilované či vařené ryby, krevety, chobotnice, raci i langusty
Avgolemono – kuřecí polévka s rozšlehanými vejci a citrónovou šťávou - zahuštěná rýží
Fasolatha – fazolová polévka místní receptury
Tarama – krémová pasta z tresčích jater s citrónovou šťávou, solí, pepřem a olivovým olejem
Dolmades – listy zelí plněné rýží, piniovými oříšky a mletým masem
Melitzano salata – lilkový salát s česnekem a cibulí
Horiatiki – řecký salát z rajčat, okurek, kozího sýra (fety) a černých oliv
Pastourma – předkrm – tenké pikantní česnekové řezy sušeného skopového, hovězího (kozího masa)
Stiffado – specialitka z dušeného hovězího masa na víně s malými cibulkami
Grilovaná masa, mořské plody, houby, cukety, lilky, plněná rajčata a olivy (stříbrné, hnědé či klasické zelené či černé) jsou hojně polévány olivovým olejem a citrónovou šťávou, která prý ničí karcinogenní látky vznikající při grilování
Řecký bílý chléb, pšeničná placka – pita
Retzina – proslavené řecké víno s lehce pryskyřičnou chutí. Hodí se k rybám, skopovému i k těstovinám

…ryby a mořské plody…
parma – barbounia; mečoun – xifias; mořský jazyk – glossa; makrely – skoumria, kolios; sardinky – sardeles – nejlepší pečené; chobotnice – ochtapodi – vařené v bílém víně s rajčaty a brambory; garnáti – garithes – se sýrem feta; kalamáry.

Na moučníky a deserty…do zacharoplastie…

Kataifi – závitek s ořechy či mandlemi, polévaný sirupem nebo medem
Galaktoboureko – krupicové koláče s lískovým těstem a sirupem /vanilkovým krémem/
Loukoumades – pečivo z kynutého těsta se skořicí a medem
Baklava – nejoblíbenější zákusek s medem, mandlemi a ořechy
Pitta me meli – jemný medový koláč
Hustý řecký jogurt s medem a ořechy
Chalva – rozemletá sezamová semínka slepená medem (chutná i zdravá pochoutka)
 

…řecká vína? Úžasná záležitost…
Řecká vína patří mezi nejlepší na světě a dělí se do čtyř hlavních kategorií.

podle původu
tato skupina zahrnuje přibližně dvacet oblastí, které produkují nejlepší vína. Jde o oblasti Zitsa, Amytaio, Goumenisa, Naousa, Chalkidiki Playies, Melitona, Thessaloniki (vína Anchialos, Rapsani), Peloponés (vína Patra, Mantinia Nemea). Velmi chutná vína pochází i z ostrovů Paros, Lemnos, Rhodos a Santorini. Z Kréty jsou známá vína značek Archanes, Peza, Sitiači Daphnes.vína z méně známých oblastí, avšak vysoké kvality
místní vína
stolní vína

…je libo něco ostřejšího?…

Ouzo – čistý alkohol, ze kterého silně pocítíte chuť i vůni anýzu. Po přidání čiré vody ouzo zbělá
Rakije – používána hojně vnitřně, ale i zevně. Jde o velmi ostré pití specifické chuti
Metaxa – medově zlatý koňak. Jednohvězdičková Metaxa je nejlevnější, pětihvězdičková Metaxa je logicky nejdražší, ale i její kvalita a chuť je výrazně odlišná

…je to pivo nebo není?

Mythos – místní značka, kterou někteří přirovnávají ke „slabší“ Plzni, ale nevěřte jim :-)
Heineken a Amstel - holandská piva, která jsou v Řecku běžně dostupná a zároveň velmi oblíbená

…něco pro abstinenty…

limonády – místní řecké značky, ale i všude přítomná Pepsi a Coca Cola
„fresh“ džusy – 100% šťávy z ovoce, převážně z pomerančů
voda – prostě voda :-)
řecká káva – je velmi horká, silná, připomíná kávu arabskou a podává se v malinkatých šálcích pod názvem kafes. Káva je vždy podávána se sklenkou vodynes – instantní káva
frappé – ledová našlehaná káva
ellinikos – černá káva; chcete-li našeho „turka“, objednejte si tzv. aténskou
glykivastro – sladká, ale ne moc silná káva
ena sketo – káva bez přídavku cukru
ena metrio – středně oslazená káva
ena varigliko – káva, ke které si již zákusek nemusíte dávat (velmi sladká káva)

…Řecko má všecko…
Cestujete a rádi byste navštívili klasické řecké restaurace? Anebo chcete okusit ty mezinárodní se světovými specialitami? Projíždíte nebo se přemisťujete z místa na místo a raději byste se zakousli do něčeho z fast-foodu? Není problém. V Řecku je ohromné množství restaurací, taveren, fast-foodů i barů. Rozhodně tedy nebudete trpět hladem ani žízní, a to ani ve dne ani v noci. Další řeckou výhodou je dlouhá otevírací doba místních restaurací. Nejlepší kombinací, spěcháte-li, je gyros, který je prodáván opravdu na „každém rohu“ a zároveň „nezazdíte“ místní kuchyni.

…zvyk je zvyk…

Spropitné – obvykle 10% z celkové útraty (v kavárnách se však nedává)
Ceny – např. v night clubech, barech, diskotékách se vyšplhají i několikanásobně výš než-li v běžných denních restauracích
Snídaně se skládá z tradičních pita koláčů či jiného pečiva plněného např. špenátem, sýrem a podobně. Neodmyslitelně ke snídani patří i ranní káva se sklenicí vody
Řekové (stejně jako třeba Francouzi) nikdy nikam nespěchají. Jsou to doslova „pohodáři“, což přenesli i do stolování. Řekové pracují převážně dopoledne, poté se přesunou do restaurace nebo domů (nejčastěji kolem 14h), kde se s klidem zdrží i tři hodinky. Poté se vrací zpět do práce, z čehož vyplývá, že k večeři se dostanou až ve „velmi“ pozdních hodinách – někdy i kolem 22 hodiny
Jídla se podávají vlažná, aby vynikla jejich chuť. Oběd začíná tzv. „mezedes“ tedy takovým předkrmem, který připraví hladové řecké žaludky na hlavní chod a rozproudí v nich touhu po chuti (naložená zelenina, olivy, houby, masové kuličky…). Hlavní chod bývá převážně masitý a oblohu tvoří sýry, zeleninové saláty a chléb. Vše se zapíjí samozřejmě vínem

…recepty pro horké dny…
Souvlaki z kuřátka - na grilu
Suroviny: 1kg kuřecích/krůtích prsíček, marináda – 3 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, 200g hustého smetanového jogurtu, 3 utřené stroužky česneku a 1 kávová lžička sladké papriky, dle chuti sůl a pepř.
Postup: připravenou marinádu nalijte do nádoby, naložte do ní nakrájená prsíčka, nádobu zakryjte víčkem nebo fólií a nechte uležet cca na 2 hodiny v chladném prostředí. Poté maso napichujte na jehly /špíz/ a proložte jej plátky papriky, cibule a rajčat. Grilujte cca 8 minut a potírejte zbytkem marinády.

Suroviny: kuřecí vývar, kuřecí maso, rýže, 2 vejce, šťáva z 1 citrónu.
Postup: Připravte si kuřecí vývar. Maso vyjměte a oberte. Do vývaru zavařte rýži – 1 polévková lžíce/os – vařte cca 17-20 min. Vývar s rýží osolte dle chuti, přidejte kousky masa a polévku nechte vychladnout. Mezitím si ušlehejte dvě vejce (do pěny), přidejte citrónovou šťávu a 1 naběračku vychladlého vývaru. Vzniklou směs pomalu vmíchejte do hrnce s polévkou. Dobrou chuť.