279ZOBRAZENÍ

Jak jistě všichni víte, Francie je země specialit. Ne jen gastronomických specialit, ale specialit v každém ohledu. Mají svou speciální krásnou řeč, mají svůj charakteristický způsob chování a sebedůvěry. V mnoha ohledech byli a jsou první. Například ve výrobě sýrů a vín….. My se ale dnes poohlédneme právě za jejich charakteristickou kuchyní.

Francouzská kuchyně je dle gastronomie rozdělena na několik částí – každý region má svá specifika a speciality.

Například samotná Paříž a okolí si velmi rádi pochutnávají na výborné gratinované cibulové polévce – ta je značně rozdílná od cibulačky, co známe u nás. Přídávají do ní totiž víno, tymián, vavřín a česnek.

V Marseille a v Roussillon milují své rybí polévky, v kterých nutně musí být česnek a olivový olej. Tato polévka se jmenuje Bouillabaisse (čtěte Bujabéz) nebo Bouillinade (čtěte Bojinád).

Recept na polévku Bouillabaisse špetka šafránu

Sůl a pepř dle chuti, ale nezapomínejme, že příliš mnoho soli škodí a od přesolených pokrmů se pomalu odvyká.

Postup:

Očistíme ryby a zeleninu, do hrnce s olejem vložíme pórek, cibuli a česnek, přidáme bylinky, pomerančovou kůru, šafrán, rajčata a dusíme. Do hrnce vložíme ryby, osolíme a opepříme, vlijeme olej a přilijeme horkou vodu po ryby. Takto vše přivedeme k varu a vaříme asi 15 min, než jsou ryby hotové. Při podávání můžeme do talíře přidat opečený chléb nebo krutonky.

Na území Breagne si libují zase v Cotriade – také polévka, ovšem z mořských plodů.

Z Alsaska pochází paštika z husích jater, která je v mnoha jiných zemích považována za delikatesu dodnes. A také nesmíme zapomenout na Les crepes au kirsch – palačinky s Kirschem. Kirsch – kořalka vyluhovaná z třešní a jahod.

Z Ardennes pochází šunka známá po celém světě.

Region Bordeaux a Bourgogne si jistě každý spojí s tím nejlepším červeným vínem, zato Anjou, Alsace a také Bordeaux s vínem bílým.

Z Normandie pochází Calvados, což je i u nás známá pálenka z jablek, ale je nutné si pamatovat, že pravý Calvados se vyrábí pouze v Normandii. Stejně tak jako šampaňské je tradiční recept perlivého vína pouze ze Champagne.

Na jihu Francie žijí také labužníci – tito zase mají rádi dobré pití, jako například whiskey, champagne, cognac. Velice oblíbený je Pastis – pálenka z anýzu – má typickou barvu, vůni i chuť. Je to velice osvěžující nápoj, proto se pije převážně na jihu. A nesmím opomenout také Kir – pálenka z černého rybízu s bílým vínem. Je možné také pít královský Kir, kde místo bílého vína přidáme Champagne.

Za zmínku ještě stojí samozřejmě sýry – ve Francii je známo kolem 400 druhů sýrů. Nejznámější jsou Camembert, Brie, Roquefort, La Normandie, le Bleu d´Auvergne, Reblochon, Munster d´Alsace

Francouzské sýry a vína stojí za samostatnou zmínku, tak někdy příště zavítáme zase do této kapitoly.

Je potřeba ještě dodat, že Francie je originál, stejně jako každá jiná země. Francouzi ale umí tu svojí originalitu velmi dobře prodat a člověka okouzlit svojí jedinečností. Francouzská kuchyně je lákavá pro ty, kteří rádi zkoušejí speciality a nové věci.

Jestli jste již někdy měli tu možnost Francii navštívit, pak jistě víte, o čem mluvím. A pokud ještě ne, vřele doporučuji, nebudete zklamáni. Kdybyste měli možnost, navštivte i jiné regiony, než samotnou Paříž, kterou samozřejmě chce každý vidět první. Uvidíte, že i ty ostatní oblasti jsou stejně tak okouzlující jako Paříž.